Untul de cupuacu este obtinut prin presarea samburilor fructului de Cupuacu (Theobroma Grandiflorum), copac originar in Brazilia, din regiunea estica a bazinului amazonian si inrudit cu arborele de cacao (Theobroma Cacao). Fructele acestui copac sunt folosite de localnici pentru a prepara sucuri, inghetata, serbet si alte deserturi.
Din samburii bogati in grasimi ai fructelor se extrage untul de cupuacu, o grasime stabila, cu miros dulceag si culoare alb galbuie, si cu o textura mai moale decat a untului de cacao.
Untul de cupuacu este solid, dar cremos la contactul cu pielea, este emolient, hidratant, regenerant. Are o mare capacitate de absorbtie si mentinere a apei in tesuturi, de aceea poate fi considerat o alternativa vegetala la lanolina.
Untul de cupuacu este bogat in fitosteroli, polifenoli si acizi grasi, avand numeroase beneficii pentru pielea uscata, deshidratata, matura, dar si pentru par: imbunatateste elasticitatea si previne aparitia ridurilor, combate radicalii liberi care oxideaza celulele si determina imbatranirea, protejeaza si sustine bariera naturala a pielii, regenereaza tenul, metine supletea, elasticitatea si hidratarea parului, fiind benefic in special pentru parul uscat, deteriorat, vopsit, cret, rebel.
Untul de cupuacu poate fi folosit ca atare, pentru hidratarea tenului & corpului, pentru masti capilare (se lasa pe par cel putin 1-2h inainte de spalare). De asemenea, untul poate fi inclus in compozitii cosmetice homemade.
Utilizari:
-
crema antiage
-
unt de corp, scrub
-
unt pentru plaja
-
unt de buze
-
masca pentru par si scalp